Zeven tips voor gezellige voorleesmomentjes thuis

  • Ouders
Geschreven door Celine op 19 November 2018 Leestijd: 5 minuten
Voorleesweek voor ouders

Voorlezen is voor vele mama’s en papa’s de manier om wat quality time met hun oogappel te spenderen. Vaak is het een vast onderdeel van het bedritueel en kruipen mama of papa nog snel even naast zoon of dochter in bed wanneer ze samen door een leuk boek bladeren en volop vertellen. Ouders vinden het heerlijk om te zien hoe hun kind in de magie van een verhaal wordt meegesleept, terwijl kindjes genieten van de extra tijd met mama of papa én van de dolgekke avonturen waar ze naar luisteren. Niet alleen is voorlezen gewoon heel erg leuk en komen jij en je kind erdoor tot rust, het stimuleert ook de taalontwikkeling, woordenschat en het empathisch inzicht van je kind. Redenen genoeg dus om het plezier van lezen met de paplepel mee te geven! Met de volgende tips maak je het voorlezen nog leuker.

1. Kies samen een boek uit en curieuzeneus er op los

Ben jij een echte voorleesmama of- papa? Lees dan verschillende boeken en teksten voor, van prentenboeken waar je samen met zoon of dochter het verhaal kan verzinnen tot jeugdromans, gedichten en informatieve boeken. Zo laat je je kind kennis maken met verschillende genres én vertelvormen en pikt je kind op wat hij of zij leuk vindt en wat absoluut niet. Laat je oogappel af en toe gerust ook zelf iets uitkiezen dat hem of haar leuk lijkt. Kies samen een exemplaar uit op basis van de kaft, de plezierige tekst op de achterflap of de prentjes binnenin. En grijp meteen de kans om zoon -of dochterlief te vragen naar waarom hij of zij het boek kiest, wat hij of zij vindt van de prenten in het boek of op de kaft, of gluur misschien al eens naar de eerste grappige zinnen en krijg zo je oogappel al meteen in voorleesstemming. Of doe het eens volledig anders! Kies met de ogen toe samen een paar boeken uit in de bibliotheek of schrijf je in bij de Kinder- en Jeugdjury en laat je helemaal verrassen door onverwachte verhalen en wendingen. Zo wordt het spannend voor zowel jou als je oogappel en beleven jullie samen iets helemaal nieuw!

Voorleesweek hoe kies ik het juiste boek

 

2. Honderd keer herhalen

Hebben jullie een boek gevonden dat jullie allebei superleuk lijkt en worden jullie er helemaal in meegesleept? Dan zit de kans erin dat zoon of dochter hetzelfde boek nog eens opnieuw wil laten voorlezen. En nog een keer. En nog eens. Tot je er zelf meer dan genoeg van hebt. Want niet alleen vinden kinderen het geweldig om een leuk verhaal keer op keer terug te horen, ze vinden ook de voorspelbaarheid plezierig en zetten graag de puntjes op de ‘i’ nog voor jij dat kan doen en maken zo graag zelf elk hoofdstuk af. Meteen ook het ideale moment om te tonen dat je oogappel je volledig omver blaast en je helemaal onder de indruk bent van hoe goed hij of zij het verhaal al kent. Want positieve bekrachtiging van de talenten van je kind zorgt ervoor dat hij of zij zich nog beter voelt thuis en laat zien dat mama en papa oog hebben voor hun groei.

3. Plak er geen tijd op

Een peuter heeft moeite om een uur lang geconcentreerd te blijven bij een verhaaltje dat mama of papa voorleest. Al snel wil je peuter opnieuw gaan spelen en haakt hij of zij af. Hoe ouder je kind wordt én hoe vaker je voorleest, hoe makkelijker het wordt om een langere periode gefocust te luisteren. Kan je dus je peuter of kleuter maar een kwartiertje entertainen met een verhaal? Geen nood, ook dat maakt het verschil en zorgt ervoor dat jullie een knus voorleesmomentje delen.

Neem je tijd tijdens het voorleesmoment

 

4. Als een echte acteur

Lees je aan je kind voor? Dan mag je dat gerust theatraal aanpakken! Laat aan je gezicht heel duidelijk zien of een personage net boos is of dan weer heel blij. Maar probeer dat niet al te veel met je stem. Heel veel verschillende stemmetjes zorgen ervoor dat de aandacht van het verhaal afgeleid wordt en dat de focus verschuift naar jou in plaats van het verhaal. Probeer daarom je kind vooral bij het verhaal te houden door te wisselen in spreektempo -nu eens snel, dan weer wat trager- of volume.

5. Maak ruimte voor interactie

Laat het voorlezen geen eenrichtingsverkeer zijn. Betrek je kind zoveel mogelijk bij het verhaal. Geen groter compliment toch als je kind honderduit vragen stelt aan jou en helemaal meegezogen wordt in het verhaal? Maar pols ook zelf eens naar de mening van zoon of dochter. Heeft hij of zij een gelijkaardige situatie meegemaakt als de personages in het boek? Wat zou hij of zij doen als zij in de huid van het hoofdpersonage zou kruipen? Wie vond hij of zij leuk en wie niet? Welke gebeurtenissen vond hij of zij belangrijk en fijn? Zo train je meteen de empathische skills van zoon of dochter. Klap het boek bij het einde ook niet gewoon toe, maar geef je oogappel de tijd om uit het verhaal te stappen door samen na te praten. Waar ging het verhaal over en wat gebeurde er allemaal? Laat het verhaal in eigen woorden navertellen. En last but not least: stimuleer ook de fantasie. Hoe zou het de hoofdpersonages nog vergaan zijn na het einde van het boek? Een boek is bovendien een ideaal middel om een gesprek aan te gaan over een bepaald onderwerp met je kindje. Zo creëer je niet enkel een leuk voorleesmoment maar ook een leuk (na)vertelmomentje.

6. Is dat Chinees?

Kinderen breiden al lezend hun woordenschat uit en leren op die manier ook heel wat bij over grammatica en zinsopbouw. Botsen jullie in het boek op een ietwat moeilijker woord? Sla dit dan niet over of vervang het niet door een eenvoudiger synoniem. Lees de tekst altijd zoals die er staat en leg pas achteraf de betekenis uit als je merkt dat je kind niet weet wat iets betekent.

7. Voor het slapengaan

Net als lezen in de klas moet voorlezen ook thuis een gewoonte worden. Zorg ervoor dat voorlezen een echt familieritueel wordt. Mama en papa kunnen bijvoorbeeld om de beurt voor het slapengaan een hoofdstuk uit een boek voorlezen. Een ideale, knusse en ontspannen afsluiter van de dag.  En bovendien is het voor mama’s en papa’s de uitgelezen gelegenheid om hun liefde voor boeken over te brengen. Want geniet je zelf van het (voor)lezen, dan pikt je kind dat enthousiasme ook op en kijkt hij of zij steeds weer uit naar gezellige voorleesmomentjes.

Met de Vertelfoto's en het Wonderjaarboek van Wonderjaren beleef je het leven in de klas, alsof je er zelf bij was!