Zes tips om te praten met je kinderen over gevoelens

  • Ouders
Geschreven door Celine op 14 September 2018 Leestijd: 5 minuten
Opvoeding tips ouder en kind praten over gevoelens

Je kind spendeert vijf op zeven dagen op de schoolbanken en maakt daar heel wat mee: grote hoogtes, maar mogelijk ook enkele laagtes. Denk maar aan de stress die bij een lastig proefwerk komt kijken, de verhuis van een klasgenootje, de spanning die gepaard gaat met die voetbalcompetitie op de speelplaats, maar ook dat eerste liefje in de lagere school, de fierheid wanneer zoon of dochter de beste van de klas blijkt te zijn in taal of wero of de blijdschap bij een schooluitstapje naar de zoo. Al die situaties kunnen uiteenlopende gevoelens oproepen: verdriet, angst, boosheid, teleurstelling, blijdschap en trots. Als mama en papa wil je het liefst van al je kleine spruit zoveel mogelijk behoeden van al het kwaad in de wereld en beschermen tegen negatieve gevoelens. Maar belangrijk is om kleine momenten te delen -ook al zijn die negatief- en erover te praten. Want praten, zorgt ervoor dat je kind zich begrepen voelt en niet helemaal alleen op de wereld, dat hij of zij zich veilig en geliefd voelt en dat er geluisterd wordt. Zo leert je kind niet alleen respect hebben voor eigen gevoelens maar ook voor die van anderen. Maar hoe doe je dat, met je kinderen praten  over hun gevoelens? En hoe zorg je ervoor dat zoon of dochter aan het praten gaat? Wonderjaren geeft je graag enkele tips om het in de toekomst beter aan te pakken.

Quality time

Probeer elke dag een momentje in te lassen waar je je oogappel je onverdeelde aandacht geeft. Vijf minuten of een uur de volle aandacht van mama of papa betekent dat zoon of dochter sneller een vertrouwensband krijgt en makkelijker bij jou aanklopt bij problemen, maar ook bij fijne gebeurtenissen. Want geef toe, niets is zo fijn als de vertrouwenspersoon zijn tegen wie dochterlief alles komt vertellen over die eerste vlinders in de buik. Bij je peuter gaat het babbelen makkelijker als je even tijd maakt om samen te spelen. Zit je kleine spruit in de lagere school? Dan tateren jullie sneller als jullie  samen op de bank zitten met een drankje en een lekker koekje, wanneer jullie samen televisie kijken of wanneer het tijd is om te gaan slapen. Praat over de dag, wat er allemaal gebeurd is en wat je kind bezig houdt en geef aandacht aan hoe je kind zich hier allemaal bij voelde.

Au serieux

Toon begrip wanneer zoon- of dochterlief bang, boos, verdrietig of net heel blij is. Neem die gevoelens serieus en erken ze ook. Want als je kind zich genegeerd voelt, dan loop je het risico dat je kind je de volgende keer niet vertrouwt, alles stilletjes opkropt of op zoek gaat naar een ander aanspreekpunt.

Praten met je kinderen over gevoelens

 

Knooppunten

De schoolbel rinkelt en je zoon of dochter heeft de schoolpoort nog niet goed achter zich toe geslagen of jij duikt op met vragen -en in hun ogen vaak ook bemoeienissen. Laat je oogappels even met rust en laat hen even bekomen van hun lange schooldag. Laat ze zich even uitleven in de voetbal -of turnclub, tekenles of de lessen piano. Je kinderen kiezen zelf wel het moment dat ze klaar zijn voor een babbel en dat doen ze vaak door kleine gespreksopeningen te geven. Laat op zo’n moment even alles vallen en geef je onverdeelde aandacht en bezorgdheid. Geef nooit het gevoel dat het werk of huishouden belangrijker zijn en neem de tijd om samen bij de dag en jullie gevoelens stil te staan.

Praat zelf over je emoties

Hoe kan zoon of dochter zelf een gesprek starten over zijn of haar gevoelens als mama en papa het goede voorbeeld niet geven? Geef het gerust toe als jij een rotdag hebt of wanneer net alles goed gaat op het werk. Het benoemen van je eigen gevoelens, zorgt ervoor dat je kind weet hoe jij je voelt én dat het normaal is om over gevoelens te praten en emoties te tonen, ook al voelt dat misschien niet altijd even fijn. Stimuleer hen zo om hun eigen gevoelens te uiten en te laten zien wat er op hun maag ligt.

Vader praat met kinderen over gevoelens

 

Spreken is zilver, luisteren is goud

In gesprek gaan met je kind is dan wel belangrijk, luisteren naar wat hij of zij te zeggen heeft is dat nog veel meer. Dat betekent dat je vaak ook even helemaal niets hoeft te zeggen en geen advies of mening hoeft te geven. Luister, laat je kind zelf z’n verhaal doen en herhaal de essentie zonder je eigen oordeel te laten merken. Hou er ook rekening mee dat jij als ouder vaak denkt aan huiswerk, school of pesten, maar dat je kind niet per se met die die onderwerpen bezig is. Toon dan ook interesse in de zaken die zij aankaarten: van hun favoriete game en televisieprogramma, tot hun favoriete zangeres, kapsel of flauwe mop die in de klas werd uitgehaald.  Laat merken dat hun verhaal belangrijk is en dat je naar hen luistert.

Spelend herkennen van emoties

Je kind weet vaak wel dat het verkeerd heeft gereageerd op een situatie en te boos, te stout of onbeleefd was. Praat over die emoties en geef aan wat er fout was en wat in de toekomst beter kan. Zo weet je zoon of dochter hoe hij of zij in de toekomst wél moet reageren. Oefen dit door met je kind te praten en andere oplossingen weer te geven voor de situatie. Zo leert hij of zij z’n emoties beter onder controle te houden. Lukt het heel moeilijk om een gesprek aan te gaan over emoties? Probeer dan via muziek of knutselen gevoelens los te weken en tot een vertelmomentje te komen.

Met de Vertelfoto's en het Wonderjaarboek van Wonderjaren beleef je het leven in de klas, alsof je er zelf bij was.