Zes hacks voor beter betrokken ouders op school

  • Scholen
Geschreven door Celine op 07 September 2018 Leestijd: 3 minuten
Ouders betrekken in het klas - en schoolleven

Je leerlingen spenderen heel wat uren op de schoolbanken, waarbij ze dag in dag uit onnoemelijk veel bijleren over wiskunde, taal en wero, zich creatief uitleven tijdens het knutseluur, al sportend over de speelplaats huppelen, vriendjes maken, voor het eerst verliefd worden,… Al die gebeurtenissen laten een onmiskenbare indruk achter op hen en hun latere persoonlijkheid. Als juf of meester wil je natuurlijk niets liever dan dat de mama’s en papa’s even dicht bij je leerlingen staan als jijzelf. Want meer betrokken ouders zorgen ook voor meer gemotiveerde en gelukkige leerlingen in de klas. Wonderjaren geeft je graag enkele tips om ervoor te zorgen dat de ouders van de leerlingen beter betrokken raken bij alles wat reilt en zeilt tussen de schoolmuren.

Goed begonnen is half gewonnen!

Een nieuw schooljaar, dat betekent niet alleen dat je leerlingen volledig overrompeld worden door een berg aan nieuwe informatie. Ook voor hun ouders is dat vaak het geval. Om ervoor te zorgen dat alle partijen meteen weten waar ze aan toe zijn én om meteen met een positieve noot te aan het nieuwe schooljaar te beginnen, is een startgesprek geen slecht idee. Op zo’n gesprek creëert je verbondenheid en vertrouwen tussen jou en de ouders van elk van je leerlingen. Geef ouders de tijd om over hun oogappel te vertellen: wat zijn de sterke punten en leuke eigenschappen van hun kind, wat vindt hij of zij moeilijk op school en op welke manier pak je hem of haar het beste aan in de klas. Op jouw beurt, kan je de ouders meegeven waaraan zal gewerkt worden in de klas en wat de leerlingen voorgeschoteld zullen krijgen die eerste weken en maanden. Door deze open en transparante vorm van communicatie laat je als leerkracht zien dat samenwerken belangrijk is om alle kwaliteiten uit je leerlingen te halen. Probeer ook later de communicatie met de ouders vol te houden via verschillende kanalen: de Facebook-pagina van de school en de schoolwebsite en zorg voor persoonlijke uitnodigingen voor evenementen en oudercontacten. Ook dat versterkt de band tussen ouders en school.

 

Keep it positive

Contact met ouders is er vaak vooral omwille van slecht nieuws. Is één van je leerlingen een echte pestkop, is iemand heel vaak verveeld of niet uitgeslapen in de klas, haalt iemand dag in dag uit slechte punten op een toets,… het zijn allemaal redenen om ouders met een telefoontje te verrassen. Helaas zorgt dat vaak voor een negatief gevoel bij alle partijen, want zowel jij als ouders en kind worden hier niet bepaald vrolijk van. Probeer daarom ook contact op te nemen met ouders bij positief nieuws. Maakt iemand grote vooruitgang in een vak dat aanvankelijk niet zijn of haar ding was, breekt iemand een nieuw schoolrecord tijdens de sportlessen of is iemand gewoon heel erg goed bezig, dan mag je dat ook zeker aan mama en papa laten weten. Het heeft een positief effect op hen én hun kind wanneer dat ’s avonds huiswaarts keert.

 

Medailles, stempels en stoefzakken

Wil je mama’s en papa’s nog meer betrekken bij wat hun kleine spruit allemaal doet op school? Zorg dan voor de nodige visuals die hen meteen laten doorvragen over de schooldag van hun oogappel. Geef een medaille mee wanneer Jasper voor het eerst zelf de veters van zijn schoenen kon strikken zonder jouw hulp en druk een stempel op de hand van Marie wanneer ze voor het eerst die moeilijke breuken en optellingen onder de knie kreeg. Ouders zien op die manier dat er in de klas iets speciaals gebeurd is en dat zoon of dochter thuis iets moet vertellen. Zo geef je als juf of meester meteen de aanzet tot een vertelmomentje tussen ouders en kind en creëer je op slag en zonder veel moeite meer betrokkenheid en een positieve sfeer. Ben je juf in de kleuterklas? Dan kan je ook alle knutselwerkjes van je leerlingen in een grote ‘stoefzak’ opbergen, die ze elke maand mee naar huis mogen nemen met de tip om thuis te vertellen hoe ze alles gemaakt hebben.

 

Wall of fame

Zorg op school voor een oudermuur, een soort van hall of fame, waar ouders met een foto en een kort tekstje over zichzelf voorgesteld worden aan de ouders van klasgenootjes van hun kinderen. Zet met de tekstjes de talenten en sterktes van elke ouder in de verf, zo wordt iedereen makkelijk aanspreekbaar en toegankelijk en creëer je ook tussen de verschillende ouders op school een goede band.

 

Fotomomenten

Ga je op klasuitstap naar de boerderij, bezoeken jullie een museum, gaan jullie met de klas op avontuur in het bos en bouwen jullie daar een fort van takken, vertrek je met je klas op bos- of zeeklassen of wordt er spontaan een talentenshow georganiseerd? Neem foto’s van je leerlingen en nodig de ouders nadien uit voor een toonmoment waarbij ook zij kunnen nagenieten van de belevenissen van hun kind op school. Zo hoeven ook zij niks te missen en voelen ze zich meer betrokken bij schoolactiviteiten.

 

Samen huiswerk maken

Praktisch iets moeilijker om te organiseren, maar investeren in een huiswerkklasje loont de moeite. Organiseer ongeveer één keer per week na school een uurtje waarop ouders hun kind op school kunnen helpen met zijn of haar huiswerk. Tijdens dat moment kan je ouders ook toelichten waarom hun kinderen bepaalde opdrachten krijgen en wat je verwacht dat ze hieruit leren.

 

Hoe proberen jullie de ouders van jullie leerlingen nog beter te betrekken bij de lessen en gebeurtenissen op school?

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!