Zenuwachtig voor de eerste schooldag? Met deze 6 tips wordt het een pak aangenamer voor je kind

  • Ouders
Geschreven door Celine op 05 September 2018 Leestijd: 5 minuten
Stress voor back to school

Binnen enkele dagen is het zover: na twee maanden vakantie staat er weer een nieuw schooljaar voor de deur. De spanning is misschien al lichtjes voelbaar want een nieuw schooljaar, dat betekent opnieuw vroeg uit de veren zijn en niet meer uitslapen tot een uur of tien, een ochtendrush om je kids aangekleed en met ontbijt achter de kiezen af te leveren bij de nieuwe juf of meester, gevolgd door een lange dag op de schoolbanken. En een avond gevuld met knotsgekke verhalen en belevenissen over de schooldagen van je kinderen. Met onze zes tips beleven je kinderen én jij die eerste schooldag en de rest van het schooljaar nog intenser.

Keep calm, it’s just school


Een eerste schooldag is een stressmoment voor je kinderen, maar zeker ook voor jou. Hoe minder zenuwachtig jij bent, hoe minder je kinderen dat zullen zijn want stress van ouders straalt nu eenmaal af op de kids. Zorg ervoor dat alles klaar ligt dat je tijdens de ochtendroutine van die eerste dag nodig hebt en laat je kids je hier bij helpen. Zet samen de boekentassen in de gang, zet de gezonde tussendoortjes, koek en drankjes klaar in de ijskast, maar kies ook al samen kleren en schoenen uit en zorg ervoor dat je niet meer moet zoeken naar de fietshelm, het fietsslot en sleutels. Zo vermijd je een helse zoektocht ’s ochtends vroeg en krijgen jullie wat extra quality time voordat die eerste schooldag opnieuw van start gaat.

 

Zorg voor structuur tijdens de ochtendroutine

Terug naar school gaan, dat vraagt wat aanpassingswerk en structuur. Zorg voor een vast ochtendritueel waar je kinderen houvast aan hebben. Kan zoon -of dochterlief al kloklezen? Leer hem of haar dan hoeveel tijd alle ochtendactiviteiten in beslag nemen en wanneer hij of zij klaar moet zijn. Om 7u opstaan, om 7u30 aangekleed aan de ontbijttafel zitten en om 7u50 vertrekken kan een vaste routine zijn waar je elke dag aan vasthoudt en waar je je kinderen bij kan betrekken. Zorg voor voldoende buffer zodat treuzelaars ook rustig wakker kunnen worden en zonder stress naar school kunnen vertrekken. Maak ook een planning voor de rest van de week. Knutsel met je kinderen samen een weekschema in elkaar op een krijt- of whiteboard zodat ook hobby’s een plekje krijgen tijdens de drukke schooldagen.

 

Ontbijt samen en zorg voor quality time bij het avondeten

Een gezond ontbijt met het hele gezin is het succesrecept om vol energie en vrolijkheid en zonder stress je dag te starten. Een stevig ontbijt van boterhammen, yoghurt en een vers stuk fruit zorgt ervoor dat je kind naar school vertrekt zonder honger en zich de eerste uren een pak beter kan concentreren. Probeer ook ’s avonds tijd te maken om samen te eten met het hele gezin. Die extra family time zorgt voor wat extra quality time en een kans om te praten over die spannende eerste dag. En het geeft je de kans om een vertelmomentje in te lassen waar je kind het over zijn belevenissen op de schoolbanken en op de speelplaats heeft. Zo kan je niet alleen meteen problemen opsporen, maar versterk je vooral de band met je kind. Leuk voor beide partijen want je kind voelt dat naar hem of haar geluisterd wordt en er tijd vrijgemaakt wordt en jij raakt van bij het begin nog dichter betrokken bij zijn of haar schoolleven.

 

Fun tijdens én na schooltijd


Opnieuw naar school kunnen gaan, wil vooral zeggen dat je kind elke dag weer met vriendjes en vriendinnetjes in de klas zit en zich kan uitleven met hen op de speelplaats. Ze beleven dag na dag de leukste en meest memorabele avonturen die hen een leven lang zullen bijblijven. Plan na schooltijd af en toe iets extra leuk zodat je kinderen naast tijd spenderen met hun vriendjes ook met jou op pad gaan. Spreek af om met je kind samen te gaan wandelen in het bos na school, te ravotten in de speeltuin vlakbij de deur, te gaan sporten, een kussengevecht te houden, samen een filmpje te kijken, of lees ze een verhaaltje voor. Zo lijkt het elke dag opnieuw even vakantie, beleef jij de dag samen met je kind en versterk je jullie band opnieuw.


School is cool


Vakantie is geweldig, maar school is dat uiteraard ook. Is elke seconde op school er eentje teveel of krijg je je kinderen maar moeilijk uit bed? Dan helpt het misschien om het over een andere boeg te gooien. Focus niet op het vroege opstaan, de lange lessen of moeilijke rekensommen, maar benadruk al de dingen die je kind leuk zal vinden: uitstapjes naar de zoo, de sport- en zwemlessen, de sportdag die eraan komt, het weerzien van vriendjes en vriendinnetjes, bosklassen, de voetbalcompetitie op school of de knutsellessen in de klas. School is cool en je kind is dan misschien geen grote studiebol, dat betekent niet dat de dagen op de schoolbanken een hel hoeven te zijn.


Maak herinneringen voor later


Een eerste schooldag is altijd bijzonder en het is belangrijk om in de ochtendrush ook te genieten van het moment en de kleine gelukjes want het betekent dat je kleine spruit lang niet zo klein meer is en weer een jaartje hoger zit op school. Zorg ervoor dat je smartphone opgeladen is (of dat je een echt fototoestel bij de hand hebt) en maak gênant veel foto’s van deze eerste schooldag, terwijl je misschien stiekem een traantje wegpinkt. Niet alleen heb jij zo een fijne herinnering om naar terug te kijken, maar kunnen je kinderen later nostalgisch nagenieten van hun schooljaren.