Vanaf wanneer herinnert je kind zich écht iets uit z’n kindertijd?

  • Ouders
Geschreven door Celine op 24 September 2018 Leestijd: 4 minuten
Vanaf wanneer herinnert je kind zich iets?

Vertelt je peuter een verhaal over een nieuw spel dat ie op school geleerd heeft? Kan je kleuter niet stoppen met praten over dat bezoekje aan de kinderboerderij met de klas? Of heeft je zoon op de eerste dag in de lagere school iets onvergetelijk meegemaakt? Leg dan alles zoveel mogelijk met foto en film vast, want voor je het weet ontglippen deze momenten hen en worden ze overschreven door recentere herinneringen. Want wat op foto staat, wordt een leven lang meegedragen.

Olifantengeheugen

Laten we onszelf eerst even corrigeren: kinderen hebben zeker geen slecht geheugen. Het geheugen van je oogappel is -gek genoeg- vaak een pak beter dan dat van jou. En dat sterke geheugen ontwikkelt zich eigenlijk al best vroeg. Na enkele weken kennen baby’s de geur van hun mama al en blijven ze die ook onthouden. Na enkele maanden tijd slagen ze er ook in om de stem en gezichten van papa, broers en zussen te herkennen en onthouden. Een ijzersterk geheugen dus op slechts enkele maanden tijd want hoe meer het brein van je baby groeit, hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Maar meer capaciteit betekent dus niet dat er ook per se meer onthouden wordt. 

Volgens de wetenschap

Peuters en kleuters kunnen op de korte termijn wel dingen onthouden, maar die herinneringen blijven niet opgeslagen op hun ‘interne harde schijf’. Hoe het geheugen van deze allerkleinsten werkt, is jarenlang een mysterie geweest. Waar wetenschappers zeker van zijn, is dat kinderen onder de vijf jaar heel wat neuronen produceren in de hersenen waardoor ze een dynamisch geheugen hebben dat nog niet op een stabiele manier informatie kan opslaan. De leercapaciteit wordt dus wel verhoogd, maar oude herinneringen worden hiermee weggeveegd. Je kids hebben bijgevolg foto’s nodig om levenslange herinneringen te kunnen behouden. Want foto’s vullen de gaten in het geheugen op en zorgen ervoor dat zelfs de oudste herinneringen tastbaar worden.

Dat vraagt om een concreet voorbeeld. Een stel Canadese onderzoekers vroeg 140 kinderen tussen de 4 en 13 jaar oud naar hun vroegste herinneringen. Hun ouders konden deze verhalen al dan niet bevestigen. Twee jaar later werd aan dezelfde groep dezelfde vraag gesteld. Deze keer moesten de kinderen ook hun eigen leeftijd inschatten op het moment van die herinnering. Opnieuw werd bij de ouders gecheckt of de feiten klopten. Wat blijkt? De jongste kinderen bij het begin van de test waren niet meer in staat hun eigen vroegste herinnering voor de geest te halen. Zelfs niet met de hulp van ouders en onderzoekers. Enkel foto’s konden hier soelaas brengen. Maar kinderen ouder dan tien jaar, konden dit wél.

Monsterbrein vanaf tien jaar

Herinneringen zijn dus pas echt blijvend vanaf de leeftijd van 10 jaar. Tot dat moment worden veel herinneringen overschreven door recentere gebeurtenissen die een grotere impact hebben en dan zijn foto’s de oplossing. De meesten onder ons herinneren zich wel vaak enkele kleine details over hun vroegste herinneringen, maar verder dan dat gaat dit niet. Wie beweert wel nog dingen te herinneren van toen hij of zij klein was, herinnert zich de feiten vaak niet echt omdat ze voortkomen uit verhalen of foto’s. Valse herinneringen dus, maar wel mooie om te koesteren. En daar kan Wonderjaren bij helpen met Vertelfoto’s en een Wonderjaarboek waardoor zowel jij als je oogappel geen enkele herinnering uit die vervlogen dagen moeten missen of kunnen vergeten. En of zo’n foto uit die allereerste levensjaren afkomstig is of pas veel later, je kijkt er als kind en als volwassene ongetwijfeld met een warm gevoel op terug. Dat vergeetachtige kindergeheugen is op die manier zo slecht nog niet!

Met de Vertelfoto's en het Wonderjaarboek van Wonderjaren beleef je het leven in de klas, alsof je er zelf bij was