Nieuw schooljaar, nieuwe gezichten: 3 gemakkelijke stappen om je leerlingen beter te leren kennen

  • Scholen
Geschreven door Celine op 02 September 2018 Leestijd: 3 minuten
Leerkracht leert leerlingen beter kennen - 1

De eerste schooldag is achter de rug. Het ijs is gebroken! Niet alleen je leerlingen staan te popelen om opnieuw een fantastisch schooljaar in te duiken, maar ook jij wil niets liever dan je nieuwe klasje en leerlingen beter te leren kennen. Maar tientallen nieuwe namen leren en evenveel nieuwe gezichten uit elkaar proberen houden blijkt soms minder evident dan gedacht. Ontcijferen wat de talenten en passies zijn van je leerlingen, wat hen verveelt, waar ze een hekel aan hebben en wat hun vaardigheden zijn, da’s een hels puzzelwerkje. Hoe slaag je erin om al die karakters meteen goed te leren kennen en die gezichten te onthouden? Met deze drie tips van Wonderjaren wordt dat ongetwijfeld een fluitje van een cent.

1. Repeteren repeteren wie zijn best doet zal het leren

First things first: leer de namen van je leerlingen. Zorg ervoor dat je tegen het einde van deze week de naam van elke leerling kent. Ben je een warhoofd en bekruipt je al lichtjes de angst dat dit niet zal lukken? Dan hebben wij wel een paar trucjes in petto voor jou. Een klassieker, maar naambordjes helpen je tijdens het lesgeven beter te onthouden wie er precies voor je neus zit. Maar het kan ook anders: maak foto’s van je leerlingen met je smartphone tijdens de les. Laat ze gekke bekken trekken of maak beelden terwijl ze aandachtig met hun neus in de boeken zitten of aan het ravotten zijn tijdens de speeltijd. Niet alleen leer je zo wie wie is, je hebt er op slag een paar leuke fotoherinneringen bij die niet alleen jij en de kinderen, maar ook hun ouders kunnen blijven koesteren.

2. Picture time!

Geen leukere én interactievere manier om je leerlingen wat foto’s van zichzelf te laten meenemen tijdens de eerste lesweken. Vraag hen om enkele foto’s mee te nemen van hun vakantie met het hele gezin, een foto met broers en zussen of misschien zelfs foto’s met hun huisdier of tijdens het uitoefenen van hun favoriete hobby. Niet alleen wordt de kennismaking zo een pak persoonlijker, beelden blijven makkelijker hangen dan woorden en vertellen een uniek verhaal voor elke leerling. Wedden dat je niet vergeet dat Joren naar Toscane reisde met zijn stiefbroer, dat Bavo op chirokamp ging en zich misselijk at door van vijf potjes chocolademousse te smullen of dat Louise elke dag trouw haar drie katten verzorgt?

3. Journalist voor even

Wil je dat niet alleen jij je leerlingen goed leert kennen maar dat ze in één klap ook wat meer te weten komen over elkaar? Laat ze dan even journalist spelen. Schrijf enkele vragen op het bord. Denk bijvoorbeeld aan: wat is je naam? Waar woon je? Hoeveel broers/zussen heb je? Hoe heten ze? Heb je huisdieren? Naar waar ging je deze zomer op vakantie? Wat zijn je favoriete hobby’s? Wat is je favoriete eten en wat lust je echt niet? Wat is je lievelingsvak op school? En laat hen elkaar interviewen, antwoorden noteren en een pasfoto maken van elkaar. Hang alle blaadjes en foto’s op aan de muur in de klas en je hebt een ‘live’ vriendenboekje.

En deze goeie band met je klasje zorgt voor meer betrokken leerlingen die graag naar school komen én meer betrokkenheid van de mama’s en papa’s. En dat je er op deze manier leuke fotoherinneringen aan overhoudt, is mooi meegenomen!

En hoe leer jij je leerlingen kennen bij het begin van elk schooljaar?

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!