Negen tips om met je leerlingen over hun gevoelens te praten

  • Scholen
Geschreven door Celine op 31 October 2018 Leestijd: 5 minuten
Praten met je leerlingen over gevoelens

Je klasje altijd bij de les houden en ervoor zorgen dat iedereen aandachtig op zijn stoel zit te luisteren, het is niet altijd evident als leerkracht in een overvolle klas. Op zo’n momenten kan het soms een uitdaging zijn om te praten met je leerlingen. Hoe kan je goede gesprekken voeren met kinderen? En hoe krijg je op die manier een betere band met je leerlingen? Wonderjaren geeft je graag enkele basistips mee. Zo kan jij er meteen mee aan de slag in je eigen klas.

1. Voorbij de façade

Is een leerling luidruchtig tijdens de les, kan hij of zij niet goed stil zitten op zijn of haar stoel of stoort een leerling steeds zijn of haar buur? Weet dan dat een kind meer is dan enkel dat gedrag. De ‘knopjes’ zijn vaak nog niet helemaal goed afgesteld en de emoties nog niet helemaal ‘gefinetuned’ waardoor de ene al wat temperamentvoller is en de ander wat impulsiever. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke geschiedenis en ervaringen van je leerlingen. Je weet niet altijd wat een leerling heeft meegemaakt, wat er door zijn of haar hoofd spookt of wat zijn of haar thuissituatie is. Ook deze kunnen gedrag bepalen. Hou hier zeker rekening mee wanneer je een gesprek aangaat.

2. Luisteren is het sleutelwoord

Geef jij je leerlingen wel stuk voor stuk jouw onverdeelde aandacht? Als een kind de gelegenheid krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen of mening duidelijk te maken, dat voelt hij of zij zich vaak al geholpen, gehoord en serieus genomen. Voor hen maakt dit een wereld van verschil. Voor ons, volwassenen, ook. Maak duidelijk dat je één en al oor bent, stel vragen en geef een leerling voldoende tijd om zonder haast z’n verhaal te vertellen. Wees oprecht geïnteresseerd door mee te voelen, door te vragen en samen te vatten. Schenk ook aandacht aan onderwerpen die voor het kind belangrijk zijn. Duik in zijn of haar belevingswereld.

Juf praat met haar leerling

 

3. Geef aan wat je anders wil

Doet een leerling iets in de klas dat je niet zo fijn vindt? Maak je dan niet boos en beperk de schade door duidelijk te zeggen en eisen wat je wil. Breek niemand als persoon af maar luister naar waarom een leerling bepaald gedrag stelt. Weet een leerling bijvoorbeeld het antwoord niet op je vraag nadat je die moeilijke rekensommen al drie keer hebt uitgelegd? Vraag wat hij of zij niet snapt en of ze even alle stappen wil doorlopen met jou om te zien waar het fout gaat. Bied daar een luisterend en begripvol oor, want misschien heeft je leerling al wat langer problemen met rekenen omdat mama of papa niet kunnen helpen bij huiswerk. Of heb je in je klas een kleuter die steeds op de stoel of tafel klimt om te zien wat je aan het doen bent? Luister naar waarom hij of zij dat doet. Zeg niet gewoon dat dit niet mag maar geef aan dat het gevaarlijk is en bied een alternatief: neem de kleuter op schoot en laat hem of haar even nieuwsgierig meekijken.

4. Formuleer je eigen gevoelens

Hanteer ik-boodschappen. Zo laat je je leerlingen weten hoe jij tegen de situatie aankijkt en wat jou stoort of wat voor jou van belang is. ‘Je moet niet steeds door me heen praten’ klinkt een pak aanvallender dan wanneer je vraagt om stil te zijn omdat het lawaai vermoeiend is voor wie zich nog op een toets probeert te concentreren. Het hangt allemaal af van de verwoording. En zo maak je niet alleen duidelijk dat je leerlingen met elkaar rekening moeten houden, zo dwing je ook respect af.

5. Wees jezelf

Een leerling apprecieert het wanneer jij gewoon jezelf bent: een juf of meester met eigen hobby’s, interesses en een eigen karakter. Zeg steeds eerlijk wat positief en leuk is en wat niet. Kinderen halen zo onderuit wie nep is of doet alsof, dus meen ook wat je zegt en probeer aan te geven hoe jij de dingen ziet.

6. Al spelend babbelen

De allerkleinsten hebben soms moeite om hun gedachten te verwoorden. Vaak missen ze nog voldoende taalvaardigheid of kennen ze bepaalde woorden of uitdrukkingen nog helemaal niet. Door al spelend tot een gesprekje te proberen komen of te werken met foto’s van kindjes met een bepaalde gezichtsuitdrukking of emotie, wordt het een pak makkelijker om te weten wat er zich in het hoofd van een kleuter afspeelt. Laat een kind aanwijzen in een boekje vol foto’s met gezichtsuitdrukkingen hoe het zich voelt zodat je meteen weet of het boos, blij, verdrietig of bang is en je hebt meteen een mooie gespreksstarter!

Creatief praten met je leerlingen

 

7. Always look on the bright side

Een gesprek positief afsluiten opent de deur naar toekomstige gesprekken, zorgt ervoor dat leerlingen sneller naar je terugkeren en je sneller in vertrouwen zullen nemen. Geef je leerling mee dat je het een fijn gesprek vond, dat je het leuk vond om hem of haar beter te leren kennen en te begrijpen hoe hij of zij zich voelt of dat je het leuk vond dat je leerling je een verhaal of mening toevertrouwde. Geef ook zeker aan wat je met de gedeelde informatie zal doen: communiceer je die met andere leerlingen of de ouders of onderneem je actie. Dat zorgt niet alleen voor een fijn gevoel na het gesprek, maar scherpt ook de vertrouwensband tussen jou en je leerling aan.

8. Herhalen, herhalen, herhalen

Luister je in stilte naar het verhaal of de mening van één van je leerlingen? Probeer dan af en toe feedback te geven als een soort van sein dat zijn of haar boodschap aangekomen is. Enkele non-verbale cues zoals een knikje of ‘hmm’ kunnen al voldoende zijn om aan te geven dat je wel degelijk betrokken bent. Of herhaal de boodschap van je leerling en parafraseer in je eigen woorden. Zo kan je dubbelchecken of je alles interpreteert zoals het bedoeld werd.

9. Maak het niet te moeilijk

Tot slot: wees toegankelijk en maak het je leerlingen niet te moeilijk. Zorg ervoor dat een gesprek start met een vraag die makkelijk te beantwoorden is, zodat het (zelf)vertrouwen groeit en de drempel lager komt te liggen. Laat zien dat jij in alle vriendelijkheid klaar staat met raad en daad. Zo verklein je de brug tussen jou en je leerlingen (zeker zij die het minder makkelijk hebben om het woord te nemen) en creëer je opnieuw een betere band.

 

Welke tips om beter te kunnen praten met jouw leerlingen heb jij voor ons in petto? Wij zijn alvast benieuwd! Laat ze achter in de comments op onze Facebook of Instagram.

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!