Maak voorlezen in je klasje nog leuker met deze vijf tips

  • Scholen
Geschreven door Celine op 19 November 2018 Leestijd: 4 minuten
Voorlezen in de klas

De nieuwe Voorleesweek staat voor de deur. Dit jaar focust die op extra vroeg beginnen met voorlezen. Want jong geleerd, is natuurlijk oud gedaan. Tijdens de Voorleesweek wil Wonderjaren niet alleen mama’s en papa’s aansporen om meer voor te lezen thuis. Ook in jouw klasje is voorlezen belangrijk. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en fantasie van je leerlingen stimuleert, maar er ook een heel nieuwe wereld voor hen opengaat. Want zeg nu zelf: wie wil er nu geen stoere en heldhaftige ridder zijn? Of de dappere prinses die zélf de draak verslaat? Voor je het weet verandert je klasje in een bende leesbeesten die helemaal kopje onder gaan in de magie van een verhaal. Wij geven je hieronder enkele tips om jouw klasje nog meer (voor)leespret te bezorgen.

1. Alles begint bij een goed boek!

First things first: de keuze aan voorleesverhalen is gigantisch, maar kies vooral een boek dat iedereen in je klasje aanspreekt. Kies een spannend of avontuurlijk verhaal waar zowel jongens als meisjes fan van zijn en zich volledig in mee kunnen laten slepen of kies voor een prentenboek waar je zelf het verhaal voor een stukje moet maken (en waar heel de klas bij kan helpen). Of misschien gebruik je graag een informatief boek over piraten, het heelal, het menselijk lichaam, de piramides in Egypte... dat aansluit bij  een thema dat op dit moment in je lessen aan bod komt? Want steeds vaker zijn informatieve boeken zo meeslepend geschreven dat ze je leerlingen prikkelen om zelf te gaan lezen. En wil je je klasje echt heel blij maken, laat je leerlingen dan zelf gewoon een boek uitkiezen voor het klassikaal leesmomentje!

2. Repeteren repeteren, wie zijn best doet zal het leren

Zorg voor een vast voorleesritueel en plan een dagelijks of wekelijks momentje in om voor te lezen. Begin er de dag mee om je klasje enthousiast te krijgen voor de komende schooldag of sluit er net de schooldag op een vrolijke manier mee af. Laat als juf of meester het goede voorbeeld zien door te tonen hoe leuk lezen is. Want hoe vaker je voorleest, hoe enthousiaster je leerlingen worden en hoe groter de kans dat je het vonkje bent dat de leeslont bij hen aansteekt. Wedden dat je leerlingen al snel ongeduldig aftellen tot het volgende voorleesmomentje?

Kies het juiste boek om voor te lezen

 

3. Fantasie op hol

Dat lezen en voorlezen goed is voor de verbeelding wist je waarschijnlijk al. Maar niks is leuker dan met de hele klas aan het fantaseren gaan. Bekijk daarom ook steeds de omslag van het boek dat je aan het voorlezen bent en pols bij je leerlingen eens naar waar het verhaal over zou kunnen gaan. Of vraag na een passage in het boek hoe ze denken dat het verhaal verder zal lopen. Ook als het boek uit is, kan je er met je leerlingen verder over praten. Vraag naar hun favoriete momenten uit het verhaal of misschien fantaseren ze wel over wat er in een vervolgboek zou gebeuren? Door voor, tijdens en na het lezen te praten over een verhaal, wakker je de verbeelding én het kritisch denkvermogen van je leerlingen aan. En geen twijfel dat ze het voorleesmomentje daardoor nog leuker gaan vinden!

4. Geen overacting

Oefening baart kunst en dat is ook bij voorlezen zo. Zorg ervoor dat je een boek altijd gelezen hebt vooraleer je het in de klas voorleest. Zo weet je waar de tongtwisters staan, waar iets moeilijkere woorden zich bevinden, of het tempo goed zit, hoe het verhaal verloopt en waar de grapjes of hoogtepunten zitten waardoor je het verhaal nog spannender kan vertellen. Pas op met gekke stemmetjes, die zorgen toch vooral voor afleiding. Wees gewoon jezelf, praat helder en duidelijk, tater niet te snel en neem de tijd om prenten in het boek te tonen aan de hele klas. Zo zitten je leerlingen gegarandeerd op het puntje van hun stoel tijdens het voorleesmomentje.

Bepaal het juiste tempo waarop je voorleest

 

5. Maak het knus en gezellig

Een voorleesmomentje in de klas is een speciaal momentje doorheen de dag of week. Zorg dan ook voor een gezellige en rustige omgeving. En hoe doe je dat beter dan een kleine leeshoekje mét minibibliotheek in je klasje te maken? Met een paar kussens of enkele leuke zitzakken heb je snel, eenvoudig en goedkoop een leuk leesplekje waar je leerlingen met plezier onderuit zakken voor een verhaal. Of lees eens op een andere locatie. Een boek over avonturen in het bos nodigt misschien net uit om met de hele klas op grote picknickdekens naar een verhaal te luisteren.

 

Creëer je graag gezellige voorleesmomentjes en ben je op zoek naar leuke boeken waarmee je in je klasje aan de slag kan gaan? Dan zijn wij jouw redder in nood! Doe mee aan onze wedstrijd, laat ons zien wat jouw favoriete voorleesmoment is en maak kans op een leuk boekenpakket voor in de klas!

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!