Foto’s om de kinderlijke wonderjaren te vereeuwigen

  • Ouders
Geschreven door Celine op 07 September 2018 Leestijd: 2 minuten
Kinderen in de kleuterklas spelen een spel

Dat schooluitstapje naar de kinderboerderij waar je kind met de hele klas tussen de schattige tsjilpende kuikentjes stond en de geitjes melk mocht geven met de papfles, de avonturen op bos- of zeeklassen toen je zoon in het zesde leerjaar voor de eerste keer echt alleen van huis weg was, het schoolfeest waar je dochter samen met de juf of meester een dansje in elkaar bokste dat ze vandaag nog tot in detail kent,…. Dat is slechts een notendop aan mooie en kostbare momenten uit de schooltijd van je kinderen, die ze zich hopelijk met een beetje heimwee later zullen herinneren.

Onthouden doen we pas vanaf 10 jaar

We blikken graag met enige nostalgie terug op onze jeugdherinneringen. Zo gaat dat uiteindelijk later ook bij je kinderen. Maar de kans bestaat dat die herinneringen niet verder terug gaan in de tijd dan toen ze een drie- of viertal jaar oud waren. Niet omdat je kinderen geen herinneringen opslaan, maar omdat ze op jonge leeftijd vervagen en overschreven worden door nieuwere herinneringen die makkelijker blijven hangen. Pas vanaf een jaar of tien maken ze herinneringen die bijblijven, die langdurig blijven hangen en die ze tot in detail kunnen navertellen.

 

Shake it like a polaroid picture

Maar hoe kunnen we die oudere herinneringen toch vasthouden voor onze kinderen en ze deze laten herbeleven? Enkel door mooie momenten en herinneringen uit een ver vervlogen verleden met een oneindige hoeveelheid foto’s vast te leggen, slaag je er als mama of papa in om deze wonderlijke jaren van je kinderen te koesteren. Zodat ze je nooit meer ontglippen.

Want wat je kinderen zich herinneren, weten ze immers niet alleen door verhalen en gênante anekdotes die door mama en papa regelmatig op familiefeesten worden bovengehaald, maar anderzijds ook door de foto’s van deze kostbare herinneringen. Hierdoor kunnen ze deze blijven herbeleven en meedragen, ook al herinneren ze deze niet meer éxact zelf. Dat is de kracht van foto’s: ze maken alles dat vervaagt weer tastbaar en zorgen ervoor dat onbetaalbare verhalen uit ons verleden én onze schooltijd toch weer onvergetelijk worden. En ze leveren bovendien heel wat stof voor verhalen en gesprekken over lang vervlogen tijden.

Met de Vertelfoto's en het Wonderjaarboek van Wonderjaren beleef je het leven in de klas, alsof je er zelf bij was.