Fotograferen in de klas met je gsm? Een makkie met deze nuttige tips

  • Scholen
Geschreven door Celine op 19 December 2018 Leestijd: 3 minuten
Fotograferen in de klas voor de juf en meester

Als je geregeld leuke momenten van je leerlingen wil vastleggen, is een smartphone superhandig. Je hebt het altijd bij de hand en in één klik leg je een onvergetelijk beeld vast. Spontane foto's zijn bovendien het allerleukst! We helpen je graag alvast op weg met enkele tips om de mooiste foto’s te maken. 

Gebruik natuurlijk licht

Wanneer je je flitser gebruikt, krijgen jouw foto’s een vlakke gele toets. Daarom is het beter om je flits te vermijden. Heb je toch wat extra licht nodig? Ga naar buiten en gebruik het natuurlijke zonlicht of plaats je leerlingen richting een raam zodat je lichtinval hebt.

Vergeet de regel-van-derden niet

Een simpel en krachtig hulpmiddel om een foto interessanter te maken is de regel-van-derden. Al gaat het hier niet om een echte regel, maar een raster dat je handvaten geeft om je foto meer in balans te krijgen. Hoe? Door je onderwerp uit het centrum te plaatsen. Wanneer je een foto neemt van je klas is het ideaal om de leerlingen op een derde vanaf een van de vier zijden te plaatsen. Dankzij het grid houd je ook makkelijk dezelfde hoogte aan als je leerlingen. Deze functie op je smartphone activeren is makkelijk: voor je iPhone open je je Instellingen applicatie, vervolgens Camera en je schakelt het raster in. Op een Samsung-apparaat open je eerst je Camera app, vervolgens Instellingen, en Rastertype.

Leuke fotografie tips met je smartphone in de klas

 

Kom dichterbij en vergeet de zoomfunctie

Als je een foto neemt van een leerling die te ver staat, kan het aanlokkelijk zijn om de zoomfunctie van je smartphone te gebruiken. Al zoomt de camera niet in op het onderwerp, maar vergroot je alleen het beeld met als gevolg een lage resolutie en een korrelig effect. Kom dichterbij en leg zo de kleinste details scherp vast zonder kwaliteit te verliezen.

Hou het stabiel voor een scherp beeld

Een stabiel beeld is een must, maar niet altijd even simpel. Hou je smartphone stevig vast en druk voor nog meer stabiliteit je ellebogen tegen je lichaam. Voor het beste resultaat plaats je de onderkant van je smartphone op een stabiele ondergrond, zoals een tafel of muurtje.  En een licht tikje op het scherm om een foto te maken volstaat.

Mooie foto's maken in de klas tips voor juf en meester

 

Haal storende elementen uit het beeld

Het is zeker de moeite waard om even het ideale moment af te wachten of storende elementen te verplaatsen voor het perfecte beeld. Zorg ervoor dat je leerlingen in de schijnwerpers staan en dat niet alle aandacht gaat naar een berg papieren of rommel. Zo hoef je je nadien geen zorgen meer te maken over het bijsnijden van je beelden.

 

De smaak te pakken? Super! Organiseer eens een leuke fotoshoot in de klas en zet die gekke bekken op foto!

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!