Facebook in ’t echt: hét kennismakingsspel dat de talenten van je leerlingen benadrukt

  • Scholen
Geschreven door Celine op 04 September 2018 Leestijd: 2 minuten
Leuk kennismakingsspel voor leerlingen basisschool

Het begin van het nieuwe schooljaar luidt een jaar in vol nieuwe gezichten en kinderen in jouw klas. Het is niet evident om in 1-2-3 al die namen te onthouden, laat staan dat jouw leerlingen wat te weten komen over jou. Hoe slaag je erin al die verschillende namen te memoriseren zonder dagenlang te moeten studeren? Hoe ontdek je snel wie de grootste deugniet van de bende is, wie de echte bolleboos en wie een grote hekel heeft aan school? Hoe ontcijfer je wie gek is op voetbal, elke avond na school zijn huisdier plat knuffelt, wie binnenkort in een echte Einstein verandert en wie al schilderend en tekenend wegdroomt? Wonderjaren schiet ter hulp met Facebook in’t echt, een kennismakingsspel dat er in een mum van tijd voor zorgt dat jij en je leerlingen elkaar en elkaars talenten beter leren kennen. Al benieuwd?

De spelregels

Het opzet is heel eenvoudig: ofwel laat je elk klasgenootje één of meerdere leuke foto’s van zichzelf meebrengen, ofwel zorg je zelf voor een heuse fotoshoot in de klas. Iedereen mag dan voor één keer topmodel zijn en poseren voor de perfecte foto. Print de foto’s af in het secretariaat en je kan meteen aan de slag. 

Daarna maak je een lijstje op van alle leuke lessen die je leerlingen dit jaar zullen krijgen van jou. Stel ook een lijstje op van verschillende talenten en enkele leuke vragen (Hoeveel broers of zussen heb je? Wat zijn je hobby’s? Wat is je lievelingsdier? Spring je ’s morgens meteen uit je bed?) en laat je leerlingen hiermee aan de slag gaan. Elke leerling vult hiermee namelijk een eigen ‘Facebook’-profiel in. Bij ‘wie ben ik’ kunnen je leerlingen weetjes over zichzelf neerschrijven, bij ‘ik ben goed in’, kunnen ze hun sterke vakken en talenten invullen en bij ‘ik zoek hulp bij’, kunnen ze minpuntjes noteren waar ze met hun klasgenootjes verder aan kunnen werken tijdens de loop van het jaar. 

Op die manier leer je niet alleen de positieve en geweldige eigenschappen van al je leerlingen kennen, het zorgt er ook voor dat je meteen zit waar hun werkpunten zitten en wie je op welk vlak extra in de gaten moet houden. Op die manier krijg je een nog sterkere band met je leerlingen want je kan beter inspelen op hun noden en behoeftes.

 

Een wall of fame vol leerlingen

Hang als laatste stap al deze leuke profielen op aan een muur in de klas. Zo krijg je een bonte verzameling van leuke en gekke foto’s en fijne profielen van elk van je leerlingen. Helpt een kind een ander bij een moeilijke taak of heeft iemand goede punten gehaald op een toets of net een heel mooie tekening gemaakt tijdens de knutselles, dan kan je dat ook op de wall of fame laten weten met een klein berichtje. Zo krijg je niet alleen meer interactie, maar creëer je een positief gevoel, stimuleer je je leerlingen in hun talenten en steun je ze tijdens de lastige momenten. 
 

Met de handige en gebruiksvriendelijke tools van Wonderjaren help je jouw leerlingen thuis nog meer te vertellen!