Eerste hulp bij vertelmomentjes: zo moedig je je kind aan om meer te vertellen over zijn schooldag

  • Ouders
Geschreven door Celine op 05 September 2018 Leestijd: 4 minuten
Opvoeding tips ouder en kind praten over gevoelens

“Hoe was het op school vandaag? Wat heb je allemaal gedaan? Hoe gaat het met je vriendjes?” Ben jij ook een curieuzeneuzemosterdpot en zou je graag een vliegje zijn in de klas van je zoon of dochter om te zien wat hij of zij daar uitspookt? Vaak moet je het als geïnteresseerde mama of papa stellen met een gemompelde “goed”, norse “stom” of  verveelde “oké” wanneer je kind na een dag op school terug thuis rondhuppelt, terwijl jij net razend benieuwd bent naar alle avonturen en belevenissen. Hoe kom je erachter hoe je kinderen zich voelen op school? En hoe slaag je erin ze wat meer te laten vertellen over hun dag? Wonderjaren geeft je niet alleen enkele tips en vragen cadeau om ervoor te zorgen dat vertelmomentjes thuis minder stroef verlopen. Met de Vertelfoto’s van zoon- of dochterlief maken we die nog levendiger en interactiever.

Maar ik weet het niet meer mama…

Kleuters vragen hoe hun dag op school was, is meestal te vaag en te breed. Vragen zoals ‘hoe was het?’ en ‘wat heb je allemaal gedaan?’ zijn te abstract voor je vierjarige kleuter. De kans is groot dat ie eigenlijk al een beetje vergeten is wat ie die dag precies uitgespookt heeft. Toch te nieuwsgierig om vragen te laten? Hou het dan concreet: heb je geknutseld vandaag? Met wie heb je vandaag gespeeld? Wie zat er naast jou in de vertelkring? Is de juf of meester boos geweest op iemand? Heb je een lekker toetje gekregen na het eten ’s middags? Wedden dat je kleuter daar het antwoord wél op weet! Bovendien zorgt Wonderjaren ervoor dat je regelmatig Vertelfoto’s thuis bezorgd krijgt. Die maken jouw vertelmomentje nog makkelijker en zorgen ervoor dat je niet alleen een meer betrokken maar ook meer geïnteresseerde mama of papa bent.

Vertelmomentjes bij bedtijd

Gun zoon- of dochterlief even de tijd om tot rust te komen na schooltijd. Trek samen naar een speeltuin in de buurt, ga ravotten in de tuin of in het bos, maak een ritje met de fiets, kijk samen naar jullie favoriete programma op televisie, las een voorleesmomentje in of ga samen aan de slag in de keuken. Zo verzetten jullie samen de gedachten en kan je voorzichtig proberen polsen naar de schooldag met gerichte vragen en Vertelfoto’s. Maar ook bedtijd is een goed moment om de dag samen door te nemen. Het is niet alleen een logische afsluiter van de dag, kinderen vinden het altijd leuk om de tijd wat te rekken tot ze moeten gaan slapen en een vertelmomentje helpt daar alleen maar bij. Win-win!

Geen taterwater?

Is Elise geen grote babbelaar of speelt Mathis ’s avonds liever videogames dan dat hij jouw vragen beantwoordt? Dan kan je gewoon hun gedrag in de gaten proberen houden. Vaak zegt dat nog meer dan woorden en weet je op die manier misschien nog wel sneller of je kind zich thuis voelt en op school. Probeer op zo’n momenten toch om samen wat kwali-tijd te spenderen met elkaar en zorg ervoor dat zoon of dochter zich veilig voelt. Vaak komen de verhalen dan stukje voor stukje naar buiten waardoor je de vertrouwensband nog extra kan versterken door een luisterend oor te zijn.

Origineel met beeld en gekke vragen

Wonderjaren geeft je tips en ideeën om bij je kind te polsen naar zijn of haar schooldag. Een tipje van de sluier? Vertel zelf over je eigen dag en wat jij hebt meegemaakt en probeer dan in te haken met een vraag of overloop samen de Vertelfoto’s die dezelfde dag in de klas en op school werden genomen. Originele vragen zorgen zeker en vast voor grappige en verrassende momentjes: wat was een gek woord dat je vandaag op school geleerd hebt? Wat is het leukste liedje dat je op school geleerd hebt? Wat zou je vaker willen doen op school? Vertel één ding dat je vandaag hebt geleerd? Waarmee moest je vandaag heel erg hard lachen in de klas? Wie had vandaag de lekkerste lunch mee naar school? Geen inspiratie naar vragen? Wij bezorgen je concrete vragen bij je Vertelfoto’s!

Het ene kind is een enorme prater en het andere heeft wat meer moeite om zijn zegje te doen. En dat is allemaal oké. Geef je kind vooral jouw onverdeelde aandacht om te vertellen over zijn of haar schooldag en neem er de Vertelfoto’s van Wonderjaren bij. Voor je het weet, geniet je van een gezellig vertelmomentje en kom je dingen te weten die je anders misschien nooit geweten had.

Met de Vertelfoto's en het Wonderjaarboek van Wonderjaren beleef je het leven in de klas, alsof je er zelf bij was.